ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΥΛΙΚΑ

5 αυγά
3 βανίλιες
1.5 kgr αλεύρι (υπάρχει στο super market ειδικό αλεύρι για τσουρέκια)
ξύσμα και χυμό από 1/2 πορτοκάλι
ξύσμα και χυμό από 1 /2 λεμόνι
2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
250gr βούτυρο
1/2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο (θα το βρείτε στα super market ή στα καταστήματα μπαχαρικών)
1/4 κουτ. του γλυκού μαστίχα χίου (την τοποθετούμε στην κατάξυζη για 30 λεπτά και έπειτα την τρίβουμε στο multi με 3 κουτ. ζάχαρη)
1/2 κοκυτ. του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)
250 ml γάλα φρέσκο
100 gr μαγιά νωπή
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
2 κρόκκους αυγού
2 κουτ. της σούπας γάλα εβαπορέ
(όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μπωλ ρίχνουμε το μίσό από το συνιστώμενο γάλα χλιαρό (όχι καυτό) και σε αυτό προσθέτουμε 3-4 κουτ. της σούπας από την ζάχαρη, την μαγιά και 3-4 κουτ. της σούπας από το αλεύρι. Το ανακατεύουμε για να λιώσει η μαγιά. Το σφραγίζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (θα κάνει και φουσκάλες από πάνω).

Σε μια λεκάνη την οποία πρώτα την έχουμε ζεστάνει λίγο (μπορούμε να της ρίξουμε λίγο καυτό νερό και έπειτα να την σκουπίσουμε) ρίχνουμε την ζάχαρη, το πορτοκάλι και το λεμόνι (ξύσμα και ζυμό), όλα τα μπαχαρικά, τις βανίλες, το αλάτι, το γάλα ζεστό (γύρω στους 40 βαθμούς) και τα ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε και την μαγιά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι (το 1 kgr) το οποίο μπορεί κα να μην χρειαστεί όλο. Κατα την διάρκεια που ρίχνουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε, παρά μόνο ανακατεύουμε με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να μείνει μαλακιά και ας κολλάει στο χέρι λίγο.

Έχουμε λιώσει το βούτυρο και όπως είναι ζεστό (όχι καυτό) το ρίχνουμε πάνω από την ζύμη και ανακατεύουμε την ζύμη από πάνω προς τα κάτω και αν χρειαστεί, ανοίγουμε με το χέρι μας την ζύμη και ρίχνουμε βούτυρο και μέσα. Αυτό διαρκεί έως ότου τελειώσει το βούτυρο (αρχικά το βούτυρο μπορεί να μην ενσωματωθεί όλο στην ζύμη αλλά μην σας ανησυχήσει, στην συνέχεια θα απορροφηθεί). Σφραγίζουμε την λεκάνη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1.5-2 ώρες για να φουσκώσει η ζύμη.
Αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια, κόβουμε κομμάτια από την ζύμη με ένα ψαλίδι και πλάθουμε τα τσουρέκια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για να ξαναφουσκώσουν (να διπλασιαστούν σε όγκο).

Αναμιγνυουμε τους κρόκκους με το γάλα. Όταν ετοιμαστούν τα τσουρέκια τα αλοίφουμε με προσοχή με το μείγμα του κρόκκου και τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο λευκό και τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200 βαθμούς, στην δεύτερη σχάρα (από κάτω) για 15-20 λεπτά, αναλόγως το μέγεθός τους.
Όταν πάρουν χρώμα από πάνω, τα ελέγχουμε αν έχουν πάρει χρώμα και από κάτω και ας μην έχουν κλείσει τον χρόνο ψησίματος. Τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν (μαζί με το χαρτί ψησίματος) και όταν είναι λίγο χλιαρά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Αν η μαγιά δεν μας φουσκώσει κατά την διάρκεια που είναι στο μπωλ, μην την χρησιμοποιήσετε διότι ή δεν είναι καλή ή έχει καεί (αν είναι πολύ ζεστό το γάλα).

10 σχόλια:

Pansofix είπε...

η μυρωδια του σπιτικου τσουρεκιου ειναι ασυγκριτη!!!

Ανώνυμος είπε...

Φανταστικά τα τσουρεκάκια σας

Unknown είπε...

θαυμάσια συνταγή για το πάσχα

Unknown είπε...

γευσιγνώστη Χαρη πάλι έκανες το θαύμα σου η συνταγή σου μου έχει σπάσει τη μύτη καθώς είναι στο φούρνο μου.

Unknown είπε...

η συνταγή είναι διαφορετική από άλλες που γνωρίζω,καλό αυτο για να δοκιμάσω και κάτι καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

μπράβο παιδιά για την ανάρτηση είναι θαυμάσια η συνταγή σας.

Unknown είπε...

po po oraia suntagh.

Unknown είπε...

τα τσουρεκάκια άρεσαβ σε όλη την οικογένεια και δεν έμεινε ούτε δείγμα.

Unknown είπε...

kalo pasxa se olous tous syntelestes tou kokkinou piperiou.

Ανώνυμος είπε...

xronia polla